Søk i denne bloggen

torsdag 24. februar 2022

Russland har invadert Ukraina – Hvorfor?

Putin hevder at Ukraina er ikke er en stat og at et folkemord er forestående der. Eksperter mener at gjentatte ensidige fremstøt fra USA og NATO er blant årsakene. Donald Trump beundrer Putin for hans handlekraft i Ukraina og fordømmer Biden som både stjal valget og er udugelig som president.











Putins forklaring på invasjonen – Ukraina er ingen stat og folkemord er forestående. I en tale på russisk TV mandag begynte han med hva han kalte noen får ord om historien bak denne saken. Her ga han en lengre innføring i sitt syn på russisk historie der hovedpoenget var at Ukrania var en region i det gamle russiske Tsar-riket og at dagens moderne Ukraina ble skapt på kunstig vis av Sovjetlederen Vladimir Lenin etter den kommunistiske revolusjonen i 1917. Ukraina har derfor, ifølge Putin, ingen legitim rett til å opptre som egen selvstendig stat. Etter dette anerkjente han og erklærte selvstendigheten til de to regionene øst i Ukraina inntil den russiske grensen, Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk. Han beskrev videre Ukraina som «historisk sett russisk landområde» stjålet fra det russiske Tsarveldet og lagt i hendene på nynazister og korrupte nikkedukker kontrollert av Vesten. Han gjentok også ideen om at noen ville iverksette et folkemord i Donetsk og Luhansk. Med det åpnet han for å sende «en fredsbevarende styrke» inn i disse områdene: Putins historiske fremstilling avises som surrealistisk av historikere med innsikt i Ukrainsk og Russisk historie. En annen post på denne bloggen der også Norge er involvert er trolig nærmere realitetene i Ukrainas historie enn Putin var i sin tale.

Det er snakk om en fredsbevarende styrke. Dette er den offisielle russiske versjonen av de militære styrkene som nå settes inn i Ukraina. Russland angriper ikke Ukraina. Russland griper inn for å sikre freden og påståtte nazisters angrep på russere. De fleste europeere rister på hodet. Hvor kommer denne ideen fra? Inspirasjonen kommer trolig fra USA som lenge har organisert Peacekeeping Operations i land utenfor USA. Eller fra FN som har organisert sine fredsbevarende styrker rundt om i verden. Når oppfatningen i Russland er at Ukraina ikke har en legitim rett til å fremstå som selvstendig stat, og at på til undertrykker en tallrik russisk-vennlig befolkning, da må Russland som stormakt kunne sende inn en fredsbevarende styrke, slik andre stormakter gjør og har gjort tidligere. Blant historikere har det, litt i samme gate, vært en diskusjon om når Den andre verdenskrig egentlig begynte. Tyskland erklærte ikke krig da Østerrike ble okkupert i mars 1938. Var det "bare" en fredsbevarende operasjon for å gjenoppbygge Tysklands ære etter første verdenskrigs oppgjør? Bøhmen og Memel-land ble "gjenforent" med Tyskland i mars 1939. Krigsmakten var der, men var lite aktiv som det. Krig var ikke erklært. Krig ble det først da Tyskland angrep Polen 1. september 1939 og møtte noe motstand som ble rask nedkjempet. I september 1939 erklærte Storbritania og Frankrike krig mot Tyskland. Tyskland svarte ikke. Noen historikere vil si at krigen startet først i april 1940 da Tyskland angrep Danmark og Norge og Norge mobiliserte.

Kommentatorers tanker om motivene – Gjentatt ensidige fremstøt fra USA og NATO. Putins motiver utover det å rydde opp i historien og gjenskape orden i sin egen forestilling om Russlands forhistorie er uklare. Flere har kastet seg på for å forklare hvorfor han opptrer så uforsonlig nå. Peter M. Johansen i Klassekampen viser til at både Biden og Stoltenberg totalt avviste Putins invitasjon til å diskutere Russlands sikkerhetsinteresser med utgangspunkt i den avtaleteksten Putin presenterte i 2021. Han viser til at Trump i 2019 trakk USA ut av den såkalte INF-avtalen (en nedrustningsavtale) som ble inngått i 1987 mellom Gorbatsjov og Reagan. Før dette hadde NATO utvidet sitt område to ganger, først i 1999 som utgangspunkt for NATOs engasjement i krigen mot det som var igjen av Jugoslavia. Deretter i 2004 da Estland, Latvia og Litauen sammen med Slovenia ble innlemmet i NATO. Bombingen av Irak i 1998 og senere invasjonen i Irak i 2003, utløst av forfalsket etterretningsinformasjon, hører også med blant handlinger som har forsuret klimaet mellom USA, NATO og Russland ifølge Johansen.

En endimensjonal stormakt basert på militærmakt. Slik beskriver Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, Russland i et innlegg i Dagens Næringsliv 23. februar. Han tilføyer at Russlands status og innflytelse er basert på militærmakt alene. Det russiske samfunnssystemet er blottet for tiltrekningskraft sett fra andre land i Europa. Skal Russland finne seg partnere må det skje ved bruk av militær makt. Han viser også til at Putin har sagt at kravene som ble fremsatt i desember i fjor gjelder uavkortet. Med disse kravene uavkortet forsøkte Putin ikke bare å skrive om historien, men å revidere samfunnsutviklingen tilbake til før 1949 da NATO ble etablert. Frank Rossavik i Aftenposten 23. februar viser til invitasjonen Putin fikk etter at han erklærte de to Folkerepublikkene i Øst-Ukraina som selvstendige. De nye republikkene ba umiddelbart Russland om å sende "fredsbevarende styrker". Ved å trenge ytterligere inn i Ukraina kan Putin kanskje håpe på en splittelse i NATO.

Donald Trump var tidlig ute med kommentarer - Beundrer Putin for hans handlekraft og mot i Ukraina og fordømmer Biden. “I went in yesterday and there was a television screen, and I said, ‘This is genius.’ Putin declares a big portion of Ukraine — Putin declares it as independent. Oh, that’s wonderful,” sa Trump i et intervju publisert tirsdag. Og han fortsatte: "I said, 'How smart is that? And he’s gonna go in and be a peacekeeper. ... We could use that on our southern border. That’s the strongest peace force I’ve ever seen. There were more army tanks than I’ve ever seen. They’re gonna keep peace all right». Senere har han uttalt at: «If properly handled, there was absolutely no reason that the situation currently happening in Ukraine should have happened at all». I et «statement» etter et intervju har han uttrykt sin mening om hvorfor Russland nå kunne invadere Ukraina: «Well, what went wrong was a rigged election and what went wrong is a candidate that shouldn’t be there and a man that has no concept of what he is doing». Og videre: «By the way, this would never would have happend with us. Had I been in office, not even thinkable. This would never had happend. But here’s a gay that says, you know. «I’m  gonna declare a big portion og Ukraine independent, he used the word «independant», and we’re gonna go out and we’re gona go in and we’re gonna help keep peace». You gotta say that’s pretty savvy. And you know what response was from Biden? There was no response. They didn’t have one for that. No, it’s very sad. Very sad». Vi som bryr oss om Amerika er spent på utviklingen i det Republikanske partiet etter dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar